Maar Karel, toch!

door dec 6, 2015Column0 Reacties

“Beslissing Vlaamse regering Uplace: dom, kortzichtig en hypocriet. Kleine ondernemer wordt opnieuw in de steek gelaten”. Het had een tweet van mezelf kunnen zijn — ik durf al eens hard uit de hoek te komen op dat forum van de gelijkhebberigheid —, maar het was een hersenspinsel in 140 tekens van de anders zo bezadigde Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Karel, toch! Zo boos zijn op onze leidinggevende politici! Nu had de CEO van de Unie van Zelfstandige Ondernemers wel een reden om zo verontwaardigd te reageren, daar niet van. De avond voordien had de Vlaamse regering immers nogmaals het licht op groen gezet voor het ruimtelijk uitvoeringsplan (in vakjargon: GRUP) voor de bouw van het belevingscentrum Uplace in Machelen. U weet wel, dat megaproject dat al een jaar of tien in de denkbeeldige steigers staat, zeker in het hoofd van ondernemer Bart Verhaeghe, in zijn vrije tijd voorzitter van Club Brugge. Je zou, heel stout, kunnen opmerken dat Uplace al even lang op een definitieve vergunning wacht als Club Brugge op een nieuwe landstitel. (En het kan allebei nog even duren.)

Karel zei nog andere dingen in de traditionele en sociale media. Dat die meer dan vijfduizend jobs die Uplace belooft in de opbouwfase niet ten goede zouden komen van onze werkloosheidscijfers, maar wel naar goedkope en tijdelijke buitenlandse werkkrachten zouden gaan. Dat Uplace ten koste zou gaan van de lokale middenstand in Vilvoorde, Leuven, Mechelen en Brussel, en zo de aangekondigde drieduizend jobs zou neutraliseren. Dat de Vlaamse regering een gebrek aan visie heeft.

Versta me niet verkeerd: ik deel de mening van Karel, wat heus niet altijd gebeurt. Als Uplace er komt, zal dit hooguit ten goede komen van een megalomaan project — ook al is de populariteit van de ‘mega shopping malls’ in de Verenigde Staten tanende — en nefast zijn voor winkeliers in de binnenstad. Zie maar naar wat het Waasland Shopping Center teweeg heeft gebracht in het centrum van Sint-Niklaas. Als Uplace er komt, zal dit voor een nog groter verkeersinfarct op en om de Brusselse Ring zorgen. Als Uplace er komt, blijven we blind consumeren propageren.

Maar Karel Van Eetvelt, en met hem de andere werkgeversorganisaties en hun aangesloten leden, hebben openlijk geijverd om deze regeringen, zowel federaal als regionaal, tot stand te doen komen. Weg met dat socialistisch beleid, riepen ze in koor. ‘Marxistisch’, riep een onverlaat zelfs, terwijl twee van de drie Vlaamse partijen toch in de vorige regeringen zaten. Die opmerkingen waren een beetje dom, kortzichtig en hypocriet, als ik dat even terloops mag opwerpen.

Eigen schuld, dikke bult, zou ik zelfs durven suggereren voor Karel en de zijnen. Het grote vertrouwen in de huidige bewindsploegen blijkt nergens op gestoeld. Er wordt evenveel geknoeid als in een klassieke tripartite, de benoemingencarrousel blijft vrolijk verder draaien, tussenkomsten in sollicitatieprocedures blijken niet het prerogatief van sociaaldemocraten, christendemocraten en liberalen, de kracht van verandering lijkt verdacht veel op meer van hetzelfde maar dan anders van toon. ‘Window dressing’ is het, een economisch principe dat een ondernemer pur sang wel moet kennen. Nietwaar, Karel?

Luc De Vos is een jaar dood. ‘Mia’ komt nog wel in de jaarlijkse tijdloze hitlijsten voor, maar de middenstand regeert het land allang niet meer. Dat weet Unizo, dat beseft Karel Van Eetvelt, dat is echter allesbehalve een bekommernis voor onze ministers. Een groot cadeau voor Electrabel zit er nog wel in, aandacht voor de kleine man — of die nu in een werkplunje rondloopt, dan wel een buurtwinkel openhoudt — is onbestaande.

Karel zal nog veel tweets mogen versturen om dit aan te klagen, misschien komt hij dan toch — in tegenstelling tot wat hij eerder op deze plek verklaarde — in gewetensnood. Nog veel beter ware het dat hij minder aan politiek zou doen en meer op zoek zou gaan naar visionaire compromissen in het sociaal overleg. Op dit moment zijn de vakbonden vreemd genoeg betrouwbaardere partners dan de regering. Het blijft een vreemd land.

Lees het portretinterview met Karel Van Eetvelt op Intervista.

 

Onze columnist Frank Van Laeken, onafhankelijk publicist/journalist/maandanser met een mening/boek, laat maandelijks zijn licht schijnen over één van de Intervista-geïnterviewden.

Volg Frank op Twitter of bezoek zijn website.

Pin It on Pinterest

Shares