Gemiddelde leestijd: 5 min 

Kim Clijsters zet in de Verenigde Staten een punt achter haar tenniscarrière. Dertig jaar geleden speelde Björn Borg zijn laatste grandslamfinale op diezelfde US Open. “Ik begrijp dat Kim nu voor een ander leven kiest”, zegt Borg. Zelf stopte hij op 25-jarige leeftijd, omdat hij zijn motivatie om te tennissen verloor. Midden augustus was de Zweedse tennislegende (6x Roland Garros, 5x Wimbledon) enkele dagen in ons land. Op de Optima Open, een tennistoernooi in Knokke-Heist, speelde hij tegen zijn eeuwige rivaal John McEnroe. Daags voordien stond ook een partijtje tafeltennis tegen Jean-Michel Saive op het programma.

Björn Borg: “Als kind heb ik heel veel tafeltennis gespeeld. Ik ben gestart toen ik 6 of 7 jaar was. Het is altijd één van mijn meest favoriete sporten geweest. It’s fun. A great sport. Mijn vader was een tafeltennis-kampioen. Jean-Michel heb ik altijd goed gevolgd, net als de Zweedse tafeltennis-spelers van de jaren ’80 en ‘90. Dat waren mijn vrienden. Ik heb veel matchen van hen tegen Saive gezien.”

Waarom heb je dan voor tennis gekozen?
Borg:
“Op één van de toernooien die mijn vader als tafeltennisser won, had hij keuze tussen een vijftal geschenken. Eén van de prijzen was een tennis racket. Hij koos voor het racket en gaf het aan mij. Ik was toen 8 jaar. De volgende dag kwamen enkele vriendjes langs. We gingen naar twee courts dicht bij ons huis. Ik begon meer en meer tennis te spelen.”

Door je eerste leven werd je een tennislegende. Sinds enige tijd run je een bedrijf. Heb je de pagina helemaal omgeslagen?
Borg:
“Het bedrijf is één ding. Maar het belangrijkste voor mij is de familie en mijn kinderen. We zijn met vier in totaal. Mijn oudste zoon Robin, mijn vrouw en de twee kinderen uit haar vorig huwelijk. De jongste Leo is 9 jaar en wil tennisspeler worden. Ik zeg hem: ‘Het is een lange weg’. Maar ik weet niet of hij dat begrijpt (glimlacht). Ik hou er van om thuis in Stockholm bij hen te zijn. Van dat gewone leven geniet ik. Ik speel wat muziek. Tennissen doe ik ook nog. Ik wil nog altijd redelijk fit blijven. Maar rondreizen zoals vroeger doe ik niet meer.”

Een ondernemer zijn, beleef je dat met evenveel passie als toen je sporter was?
Borg:
“Het zijn twee totaal verschillende zaken. Nadat ik op mijn 25ste stopte als tennisser, moest ik  het vak leren. Ik heb fouten gemaakt waar ik uit geleerd heb (Borg kende financiële moeilijkheden, MS). Uiteindelijk tracht ik de positieve elementen er uit te halen. Maar ik geniet er wel van, ja.”

Genieten, akkoord. Maar met evenveel passie?
Borg:
“Als je in iets geïnteresseerd bent… Je moet passie hebben om succes te hebben. Als je geen passie hebt, of als het niet uit je hart komt, ga je niet echt succesvol zijn. Je moet iets willen doen. En dit bedrijf is wat ik op dit moment wil doen.”

Waarom koos je voor een product als ‘ondergoed’?
Borg:
“We hebben veel producten en gaan met nog meer producten op de markt komen. Een volledige kledinglijn en sportartikels. It’s fun to do and fun to see. Ondergoed is een zeer interessant product. Veel mensen gebruiken ondergoed.”

“Veel” mensen?
Borg:
(lacht uitbundig) “Nu ja, àlle mensen.”

Op de US Open neemt Kim Clijsters afscheid van het tennis. Wat vind jij van haar beslissing om te stoppen?
Borg:
 Ze heeft zoveel goeds gedaan voor het tennis. Ze was heel sterk. Maar ze wil een ander leven leiden. Er zijn nu andere dingen belangrijk voor haar. Ik begrijp dat voor de volle 100 procent. En met mij veel andere mensen, denk ik. Natuurlijk gaat de tenniswereld haar missen. Ze was een persoonlijkheid. Ze speelde heel opwindend tennis.”

Zelf heb je heel vroeg jouw carrière beëindigd en even een comeback gemaakt.
Borg: “Mijn motivatie om te stoppen was dat ik mijn motivatie in het tennis had verloren. Het was niet meer plezierig. Ik wou dat ik die motivatie nog had gehad. Dan had ik nog vele jaren gehad. Maar als je jouw motivatie verliest, is het heel moeilijk om je te concentreren op wat je wil doen. Het is onmogelijk.”

Volg je het tennis nog?
Borg: “Ja hoor. Tennis is nog altijd een deel van mij. Ik volg het tennis nog wereldwijd. Zeker de Zweedse spelers. Wij willen terug naar het roemrijke Zweedse tennisverleden (naast Borg had Zweden ook tenniskampioenen als Mats Wilander en Stefan Edberg, MS).”

Is stoppen voor jou alleen een mentale kwestie? Of kunnen er ook fysieke redenen zijn?
Borg: “Kijk naar Jean-Michel Saive. Die is nog altijd prima in vorm. Hij houdt nog altijd van het spelletje. Dat bewonder ik.”

Bewondering met een tikje jaloezie?
Borg: “Niet echt. Ik herinner me de dag dat ik stopte. Ik heb daar nog altijd geen spijt van. Maar ik bewonder de mannen die zich nog altijd kunnen motiveren, hun matchen spelen. Het is ook leuk om tegen veel jongere spelers te spelen en te winnen. Then they get a little bit pissed off. Het is natuurlijk een uitdaging om hen te verslaan. Dat is plezierig.”

Je zegt altijd dat Roger Federer de allergrootste is. Had je een lange carrière gehad zoals Jean-Michel Saive, dan was jij de grootste geweest.
Borg: “Toch niet. Ieder tijdperk heeft grote kampioenen. In elke sport. Federer won bijna elke kampioenschap dat er te winnen valt. Verschillende keren.”

Wat is dan het verschil tussen jou en Federer?
Borg: “De spelers slaan de bal tegenwoordig veel harder dan wij deden. Als je naar de rackets, de ballen en zeker naar de snaren kijkt…”

Het is zwaarder om nu een tennisspeler te zijn?
Borg: “Zwaarder in die zin dat de competitie zwaarder  is. Er zijn zoveel spelers. En zoveel goede spelers. Vanaf ronde 1 wachten je al moeilijke matchen.”

Je bent in België voor de Optima Open, het toernooi in Knokke-Heist dat onderdeel is van de ATP Champions Tour.
Borg: “Dit is mijn derde deelname aan de Optima Open. Het is een zeer goed georganiseerd toernooi. Onder de spelers is het heel populair. Daarom komen ze ook terug. Bovendien is het een leuke plek om te spelen, in Knokke-Heist. Gewoonlijk is het goed weer. Ook tijdens deze editie.”

Ga je jouw medaille of trofee houden mocht je het toernooi winnen?
Borg: “Ja, ik ga het houden (lacht).”

Je weet waar ik op doel…
Borg: “Ja hoor. Een tijd geleden besloot ik om al mijn trofeeën te verkopen. Dat was niet één van mijn slimste beslissingen in mijn leven. Ik heb ze uiteindelijk zelf teruggekocht. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Om terug te komen op mijn leven als ondernemer: die trofeeën stuk voor stuk opkopen was geen goeie zakendeal. Want ik heb er flink wat geld mee verloren (lacht).”

Jouw bijnamen waren Mister Cool en Ice-Borg. Als kind had je nochtans een hevig karakter.
Borg: “Ja. Toen ik 12 jaar was, sloeg ik een racket stuk. Ze schorsten mij voor 6 maanden. Toen ik terug tenniste, was ik heel stil. Ik deed mijn mond niet open uit angst om opnieuw een schorsing op te lopen. Dat was een leerproces: niet te veel meer zeggen op de court. Maar dat was ik.”

Zat je in met je reputatie?
Borg: “Nee, die bijnamen stoorden me niet. Het belangrijkste was mezelf ontdekken, focussen, geconcentreerd zijn tijdens het tennis. Mocht ik van mijn oren maken zoals John McEnroe soms deed, zou ik mijn concentratie volledig verliezen. Hij ging wel in discussie en speelde daardoor beter. Daarom zijn we twee verschillende persoonlijkheden op het terrein.”

Klopt het dat je naast het terrein wél stoom afliet, tegenover je coach en in je hotelkamer?
Borg:
“Dat klopt. Eigenlijk had ik hetzelfde karakter als John. Naast het veld is hij een fantastisch persoon met een groot hart. Je moet jezelf op het terrein vinden. Hij moest zijn emoties kwijt, ik kon dat niet. Maar buiten het tennis waren we twee redelijk stille jongens.” (lacht)

Beluister hier een kort interview-fragment met Björn Borg.

      1. Björn Borg

 

 

 

Pin It on Pinterest